Szandaszőlősért Egyesület

Szolnok Szandaszőlősért Egyesület

CSSP-TARGYALKOTO-2018-SZ-0065

Pályázati azonosító: CSSP-TARGYALKOTO-2018-SZ-0065
Projekt címe: “Gyökerek és szárnyak” – a népi kultúra megismerése, továbbvitele
Projekt időtartama: 2018. 07.01 – 2019.06.30
Támogatási igény: Szakkörök és alkotótáborok megvalósítása
Megítélt összeg:  5.000.000 Ft

 

Az elnyert támogatás lehetővé tette a tervezett programok megvalósítását. A szakkörök (tűzzománc, fazekas, honismereti csoport) folyamatosan, lemorzsolódás nélkül működtek. A három szakkör /43-44-44 alkalommal/alkalmanként 10-10 fővel/mindvégig biztosított volt. A tervezett megyei kézműves workshop újabb technikák megismerését tette lehetővé, ezek nagyon népszerűek voltak.

A nyári alkotótáborok 30-30 fővel, nagy sikerrel szintén megvalósultak. A közösségformálás mellett az alkotóház és a társintézmények tárgyi gazdagítására is kiváló lehetőségek voltak. A résztvevők remélhetőleg a következő évek alkotói bázisát biztosítják.

A táborok, családi játszóházak színvonalas programjai lehetőséget adtak a fazekasságon túl más kézműves és iparművészeti technikák, népi kismesterségek megismerésére is.

A szakmai konferenciákon – amelyekben az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ mint partner közreműködött – túl a szakkörvezető elvégezte a 120 órás akkreditált Népi játszóházi foglalkozásvezetői képzést. Ezt szintén az egyik szakmai partnerünk a Jász – Nagykun- Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület szervezte.

A pályázati évben végzett tevékenységeink támogatták a hálózatosodási folyamatot, így megvalósulhatott egy szakmai nap, amelyre egy kisújszállási csoport látogatott el hozzánk. Szintén ezt a célt támogatta az elkészült munkákból készült kiállítás is.

A Szandaszőlősért Egyesület szakmai programját a helyi igényeket figyelembe véve valósította meg. Lehetőséget teremtett a közösség, a lakókörzet folyamatos alakítására. Kiemelt célunk volt az alkotó folyamatokon túl Szolnok és környéke, valamint megyénk népi motívumainak megismerése, az értékmegőrzés, az elvándorlás mértékének csökkentése.

Pályázatunk mottója: „Gyökerek és szárnyak”, amely a lokálpatriotizmust, a helyi értéktár megismerését, annak gyakorlati kipróbálását a generációkon átívelő tanulás képességével adta a fiatalabb generációnak.

A városrész központjaként az Alkotóház vállalta a lakókörnyezetben megvalósuló eseményekre a dekoráció elkészítését, környezetszépítő akciókhoz csatlakozott (pl. fecskefészek készítése- kihelyezése, népies házszámtáblák készítése), szabadidős programok megvalósítása.

A helytörténeti, honismereti tevékenységek, a családi hagyományápoló és őrző napok, a kutatómunkák kiváló lehetőséget teremtettek a generációs különbségek csökkentésére, a lokálpatriotizmus erősítésére, ahol is a tárgyi értékek mellett az eszmei értékek is átadásra kerültek.

A pályázati forrásból megvásárolt eszközök a résztvevők kézműves tevékenységét sokkal élményszerűbbé, hatékonyabbá tették, és kiválóan segítették az alkotómunkát.

Updated: 2019-07-16 — 12:11

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × egy =

Szandaszőlősért Egyesület © 2015 Frontier Theme