Szandaszőlősért Egyesület

Szolnok Szandaszőlősért Egyesület

Beszámoló – NEAO-KP-1-2021/2-000271

BESZÁMOLÓ A

SZANDASZŐLŐSÉRT EGYESÜLET NEAO-KP-1-2021/2-000271 „A KORONG ÉS A HÚROK SZÁRNYÁN – ALKOTÓKEDV, KREATIVITÁS ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS A SZANDASZŐLŐSI ALKOTÓHÁZBAN” TÁMOGATÁSA PROJEKTJÉRŐL

A pályázatban vállalt tevékenységek a Szandaszőlősért Egyesület által működtetett Alkotóházban és a Szandaszőlősi Művelődési Házban valósultak meg.

Célként határoztuk meg, hogy a szandaszőlősi Alkotóházban rendszeressé váljanak a népi tárgyi kultúra oktatásaira irányuló programok, a magyar tárgyi kultúra széles körben való megismertetése, és a pályázati program hosszú távú fenntartása.

A szakmai programban megvalósult heti rendszerességgel a kerámia szakkör is, mely tehetséggondozás céllal a „fazekas mesterség” megismertetésén, gyakorlásán volt a hangsúly. A szakkör 2021. április 1. – 2022. március 31. között 4 csoporttal működött.

A csoportok a korábban elsajátított ismereteikben erősödtek, egyre nagyobb önállósággal, kreatívan alkottak. A szakkörök célja elsősorban a kézművesség megszerettetése, az alkotókedv, a kreativitás felébresztése és nem a művészek kiemelése.

Cél továbbá az agyagtárgy készítés alapvető technikáinak készségszintű elsajátítása, amely esztétikai értéket is  hordoz, esetleges művészeti alkotás folyamataként.

Egyre nagyobb szerepet kapott a kreativitás, az önálló tervezés, amelyben felismerhetően megjelentek az e területen tehetségcsírát mutató gyerekek.

Az érintett időszakban mindvégig jelenéti foglalkozások voltak. (Minden csoportnak hetente egyszer, 90 percben volt lehetősége alkotni)

A családi nap félévente 1 alkalommal zajlott. Az első alkalom a téli jeles napokhoz kacsolódóan, decemberben volt. A második alkalom tavasszal, a húsvétot megelőzően.

A családokat az anyukák képviselték gyermekeikkel.

Felnőtt fazekas délután két alkalommal volt a pályázati szakaszban, a téli időszakban zajlottak a foglalkozások. A csoport tagjai előképzettség nélkül, előzetes ismerek hiányában, ám annál lelkesebben alkottak.

A projekt keretében kiállítást is vállaltunk, mely a Szandaszőlősi Művelődési Házban került megrendezésre. A művelődési ház előterében az üvegvitrinekben kerültek az alkotások bemutatásra. A gyerekek a legkedvesebb általuk készített tárgyat hozták a bemutatóra, illetve aktívan közreműködtek a szervezésben is.

A kiállításra jó szívvel invitálták barátaikat, rokonaikat, akik elismerően nyilatkoztak a gyerekek munkájáról.

A nyári alkotótábor 2- szer 1 hétben zajlott. A táborban leginkább általános iskolás, alsó tagozatos tanulók vettek részt. A csoportok tagjai kezdők voltak, akik lelkesen, életkoruknak megfelelően alkottak. A tábor tematikája mind a két héten ugyanaz volt.

Két rendezvény megvalósítását vállaltuk a pályázatban, egy főzőversenyhez és egy szüreti rendezvényhez kapcsolódó játszóház megtartását. Mindkét játszóház nagy sikerrel valósult meg.

Updated: 2022-11-22 — 14:09

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Szandaszőlősért Egyesület © 2015 Frontier Theme