Szandaszőlősért Egyesület

Szolnok Szandaszőlősért Egyesület

NEA-E-19-0164

BESZÁMOLÓ A

SZANDASZŐLŐSÉRT EGYESÜLET NEA-E-19-0164 ÚJRAALKOTOTT KINCSEINK – A SZERVEZET TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉS PROGRAMJAINAK TÁMOGATÁSA PROJEKTJÉRŐL

A pályázatban vállalt tevékenységek a Szandaszőlősért Egyesület által működtetett Alkotóházban és a Szandaszőlősi Művelődési Házban valósultak meg.

Célként határoztuk meg, hogy a szandaszőlősi Alkotóházban rendszeressé váljanak a népi tárgyi kultúra oktatásaira irányuló programok, a magyar tárgyi kultúra széles körben való megismertetése, és a pályázati program hosszú távú fenntartása.

A tervezett szakmai programban havonta egy kézműves játszóház tartását vállaltuk, mely családi hagyományápoló és –őrző napokat jelentett, és egyúttal ezek célja a közösségépítés is volt. 2019 októberétől 2020 februárjáig megvalósultak a tervezett alkalmak, majd 2020 márciusától kénytelenek voltunk halasztani őket. A pótlásukra szeptember, október hónapokban került sor. Ezeken a rendezvényeken a kézműves tevékenységeken  és a népi ügyességi játékokon túlmenően kulturális célú előadásokat szerveztünk, elsősorban zenei, népzenei előadásokat, valamint néptánc tanítást, fejlesztő fajátékos játszóházat és interaktív mesekuckót is.

A szakmai programban megvalósult heti rendszerességgel a fazekas szakkör is, mely tehetséggondozás céllal a „fazekas mesterség” megismertetésén, gyakorlásán volt a hangsúly. A program szakmai vezetője népi fazekas mester, aki sokoldalúságával és elhivatottságával megszerettette a gyerekekkel az alkotás folyamatát. A szakkör programját több, egymásra épülő részből állítottuk össze. Az elméleti szakasz során a résztvevők képet kaptak a fazekasság fogalmáról, tárgyak létrehozásának hátteréről, funkciójáról. Ezt követően megismerkedtek a néprajz, népművészet alapfogalmaival, forma- és motívumkincsével, a tájegységek jellemzőivel. A foglalkozások során a hasznosság és esztétikum szinkronizálásának folyamatában gyarapították tudásukat. A kreatív szakasz során alkothattak, kamatoztathatták tudásukat.

A foglalkozások 2019. október 1-jétől 2020. május 31-ig, 32 alkalommal, alkalmanként 2 óra időtartamban zajlottak.

A szakkörök egészen 2020 márciusáig a tervezett ütemben haladtak, majd a pandémia miatt 2020 áprilisában és májusában online foglalkozásokat tartottak. Itt témaként szűkebb hazánk, a Jász-Nagykun-Szolnok megyebeli Tiszafüred fazekasságának, népművészetének motívumait dolgozták fel szöveges, rajzos, színes képek formájában a résztvevők.

Szandaszőlősért Egyesület © 2015 Frontier Theme